26 Ιουν 2009

Έλεος πια μαζί σας

Διαβάζοντας κανείς τα μέτρα που εχει αποφασίσει η ΟΕΛΜΕΚ να λάβει, ως απάντηση στη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου για την εισαγωγή υποψηφίων με διεθνείς εξετάσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται προστάτες της παιδείας μας και του δημόσιου σχολείου είναι ικανοί να προσέλθουν ποτέ σε δημοκρατικό διάλογο και να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου οι ίδιοι το έχουν μετατρέψει σε μείζον θέμα. Το Μαύρο Αίμα επικροτεί και χαιρετίζει την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο είναι ενα ανεξάρτητο ίδρυμα και σαν τέτοιο πρέπει να παραμείνει και έχει το κάθε δικαίωμα να αποφασίζει πως θα δέχεται τους φοιτητές του.
Θα σταθώ σε δύο απο τα μέτρα που η ΟΕΛΜΕΚ έχει αποφασίσει να λάβει.
- Αποχώρηση απο τις διαδικασίες της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης
- Η μη διεξαγωγή των ανεξεταστέων και κατατακτήριων εξετάσεων του Σεπτεμβρίου
Αυτά αποτελούν κατά τη γνώμη μου δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας και του ετσιθελισμού αυτής της οργάνωσης. Ντομπαρισμένη απο μια αίσθηση παντοδυναμίας θέτει υπο μορφή απειλών φρένο σε οποιοδήποτε βήμα προσπαθεί το κράτος και κατεπέκταση η κοινωνία να κάνει μπροστά. Οι αντιδράσεις αυτές τις ΟΕΛΜΕΚ θυμίζουν κακομαθημένα παιδιά που για να γίνει το δικό τους αρχίζουν να τσιρίζουν υστερικά σπάζοντας πράγματα. Με αυτή τη νοοτροπία των απειλών κάθε φορά που ενα θέμα αντιτίθεται στα συμφέροντα αυτής της οργάνωση πως είναι δυνατό ενας διάλογος να καταλήξει. Δεν λέμε να μην υπάρξει διάλογος. Στη δημοκρατία ο διάλογος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Όμως και η δημοκρατία έχει τα δικά της όρια. Δεν μπορείς να παρατείνεις το διάλογο επ'άπειρον. Πρέπει να δώσεις λύση. Και σε αυτή τη περίπτωση η λύση έχει δοθεί απο το Πανεπιστήμιο που είναι ενα ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να βρίσκεται κάθε φορά όμηρη των απειλών μιάς οργάνωσης.
Και αφού η ΟΕΛΜΕΚ κόπτεται για την ευαισθησία της πάνω στη θέμα της παιδείας και προσπάθεί να σώσει το δημόσιο σχολείο γιατί δεν κάθεται να συνομιλήσει με τους ίδιους του μαθητές που είναι και οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι. Ακούς κυρία Σεμελίδου; Οι μαθητές έχουν άποψη και πρέπει να αφεθούν να την πούν.
Προτείνω την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το θέμα να καλέσουν και τους ίδιους του μαθητές απο δημόσια και ιδιωτικά σχολεία να εκφράσουν και αυτοί τις απόψεις τους. Έτσι γίνεται ο διάλογος. Όχι με απειλές.