28 Ιουλ 2008

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η προώθηση της κουλτούρας της συμφιλίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί στόχο της κυπριακής κυβέρνησης για τη νέα σχολική χρονιά, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, μετά τη σημερινή συνεδρία του Συμβούλιου Παιδείας. Ανέφερε επίσης ότι τα βιβλία της Ιστορίας θα αλλάξουν σε διάστημα ενός χρόνου και σε αυτά θα προστεθούν τα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων στην Κύπρο, ενώ μέχρι τότε οι μαθητές θα παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια.

Η ανάπτυξη μέσα στο σχολείο ενός πνεύματος συμφιλίωσης με τους Τ/κ, ώστε η συμφιλίωση να συμβεί στις συνειδήσεις όλων των πολιτών, όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και η ανάπτυξη της καινοτομίας και τη δημιουργικότητας στην εκπαίδευση είναι οι δύο βασικοί στόχοι που έθεσε για την επόμενη σχολική χρονιά το Συμβούλιο Παιδείας το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι η επόμενη σχολική χρονιά έχει οριστεί ως έτος εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κάτι που σημαίνει, είπε, ότι "θα μπούμε σε μια φάση κατά την οποία θα επιταχυνθεί πολύ ο ρυθμός με τον οποίο θα εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα". Ο Υπουργός είπε ότι Επιτροπή που έχει ήδη οριστεί για τα αναλυτικά προγράμματα και τις διδακτικές μεθόδους, θα εργαστεί έτσι που στο τέλος του επόμενου σχολικού έτους να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και τις μεθόδους διδασκαλίας.

Σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της συμφιλίωσης των κοινοτήτων μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν δραστηριότητες κατά τις οποίες οι μαθητές θα ενημερωθούν για το τι σημαίνει να ζουν σε μια Κύπρο χωρίς το Κυπριακό λυμένο, έναντι του να ζουν σε μια Κύπρο όπου το Κυπριακό θα έχει λυθεί. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός των βιβλίων της ιστορίας και ότι για κάτι τέτοιο αναμένεται ολοκληρωμένη πρόταση από μια επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με την κεντρική επιτροπή για τα αναλυτικά προγράμματα Στόχος ανέφερε ο Υπουργός είναι να εκσυγχρονιστεί η διδασκαλία της ιστορίας στην εκπαίδευση. Σε ερώτηση τι θα πρέπει να αλλάξει σε σχέση με την ιστορία, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η κυπριακή ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων δεν υπάρχει στα βιβλία της ιστορίας της Κύπρου. Σημείωσε ότι θα προστεθούν πράγματα και ότι τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη σύγχρονή ιστορία της Κύπρου. Σε ερώτηση αν τα παιδιά θα μάθουν ότι έγινε εισβολή, ο κ. Δημητρίου απάντησε καταφατικά και διερωτήθηκε γιατί να μην περιληφθεί κάτι τέτοιο. Ο υπουργός ρωτήθηκε τί θα μάθουν οι μαθητές από την ιστορία που θα βοηθήσει και που δεν μάθαιναν μέχρι τώρα και απάντησε ότι δεν μπορεί να προτρέξει της επιτροπής. Σημείωσε ότι ένα νέο βιβλίο ιστορίας θα είναι έτοιμο σε περισσότερο από ένα χρόνο και εξέφρασε την επιθυμία κάτι τέτοιο να έρθει μέσα από την επιτροπή ως πρόταση.
Για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Δημητρίου είπε ότι θα γίνουν συνέδρια στα οποία θα λάβουν μέρος οι μαθητές και θα μιλήσουν ειδικοί οι οποίοι θα εκφράζουν τις διάφορες απόψεις. "Θέλουμε νεολαία ενημερωμένη και θέλουμε νεολαία η οποία να κατανοεί ότι στην Κύπρο ζουν κοινότητες διαφορετικές", συμπλήρωσε.

(Πηγή Εφημερίδα Πολίτης 28 Ιουλίου 2008)

2 σχόλια:

jacki είπε...

Ε ναι σε παρακαλώ. Γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας. Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας. Δε θα κάνουμε παρέλαση για να μην τους προσβάλουμε. Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας. Θα αποσιωπήσουμε τη σφαγή χιλιάδων Πόντιων και Αρμενίων για να μην τους δημιουργούμε τραύματα. Η ιστορία έχει γραφτεί κι ας θέλουν κάποιοι να νομίζουν ότι αυτοί μας γράφουν την ιστορία. Και νομίζω, ειδικά για την Κύπρο, η Κύπρος δεν ξεχνά.
Είμαι αγανακτισμένη με το θέμα των βιβλίων. Με συγχωρείς.
Καλημέρα.

Υ.Γ. Καλά φίλε μου κερνάμε και J&B

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ είπε...

Καλησπέρα Jacki. Δεν ξέρω καταπόσον έχεις ασχοληθεί αρκετά με το Κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Στην Κύπρο έγινε εισβολή απο την Τουρκία καταλαμβάνοντας σχέδον την μισή Κύπρο. Ιστορία δεν είναι μόνο η καταγραφή της εισβολής. Ιστορία είναι και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εισβολής αλλά και τα γεγονότα μετά την εισβολή. Γεγονότα που σκόπιμα δεν έχουν περάσει στα βιβλία της Ιστορίας με στόχο να συνεχίζουν να καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δεν ξεχνούμε την εισβολή αλλα και δεν ξεχνούμε και τις σφαγές και τις λεηλασίες που έγιναν και απο τις δυο πλευρές. Ευθύνη για την κατάσταση στην Κύπρο φέρνουν και οι δυο πλευρές, οχι μόνο οι Τούρκοι. Η αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας όπου θα συμπεριληφθούν γεγονότα απο τα τελευταία πενήντα χρόνια της ιστορίας της Κύπρου με αντικειμενικότητα με στόχο να λεχθεί το τι πραγματικά έχει γίνει είναι ένα βήμα μπροστά για τη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων. Μια συμφιλίωση που θα δώσει επιτέλους την ευκαιρεία στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να ζήσουν επιτέλους σαν Κύπριοι σένα ελεύθερο νησί.