20 Ιαν 2009

Τέρμα στην Ακροδεξιά

Εν μέσω της διαδικασίας συνομιλιών μεταξύ των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, και της προσπάθειας του Υπουργού Παιδείας και άλλων φορέων για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ακροδεξιά στοιχεία με αφορμή τον ποδσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ομονοιας και του Αποέλ, επιδόθηκαν σε καταστροφές αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας,με τραυματία έναν ανήλικο. Κάποιοι θέλησαν να εμφανίσουν το περιστατικό σαν κάτι το μεμονωμένο. Υπήρξαν και στο παρελθόν και άλλα περιστατικά με καταστροφές αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων που ίσως να τα ονομάζαμε μεμονωμένα. Αυτή τη φορά όμως ο αριθμός των αυτοκινήτων και το γεγονός οτι έλαβαν χώρα σε κύριους δρόμους και υπο τα βλέμματα αυτόπτων μαρτύρων καταδεικνύουν οτι κάθε άλλο απο μεμονωμένο περιστατικό ήταν.
Οι αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων, κομμάτων ακροδεξιών ιδεολογιών ή προσκείμενες σε αυτές και εκκλησίας στη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά απο τέτοιου είδους περιστατικά που επαναλαμβάνω δεν είναι μεμονωμένα.
Οι καταστροφές και η χρήση βίας σε συμπατριώτες μας επειδή ανήκουν στην άλλη κοινότητα έχουν σαν σκοπό να πλήξουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να φρενάρουν την προσπάθεια κτίσματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να αναβιώσουν πρακτικές περασμένων δεκαετιών που όσο και να θέλουν να τις κρύψουν είναι αυτές που έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο και έχουν διχοτομήση το νησί.
Αν θέλουμε πραγματικά να εξαλείψουμε αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία πρέπει να τα απομονώσουμε. Όχι ατομικά αλλά σαν κοινωνία στο σύνολό της. Αλλά για να καταφέρουμε να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, το τι σήμαινε και τι σημαίνει η παρουσία της ακροδεξιάς στο βαθμό που υπάρχει στη Κύπρο και τα αποτελέσματά της.
Η αναγνώριση όμως των λαθών μας θα γίνει μόνο μέσα απο την αυτοκριτική και την αναζήτηση επιτέλους της Ιστορικής Αλήθειας, που θα γίνει μέσω μιας πραγματικής αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στις δυο κοινότητες αλλά και μεταξύ μας σε καθημερινό επίπεδο.
Ας προσπαθήσουμε όλοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που όλοι φέρουμε ευθύνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να εργαστούμε πραγματικά να επανενώσουμε την πατρίδα μας μακριά απο φανατισμούς και εθνικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: